Wyobraź sobie ciasto intensywnie czekoladowe, wilgotne, ale nie za słodkie. Podane z filiżanką ulubionej kawy, bądź herbaty. Rozpływające się w ustach, poprawiające nastrój. Brzmi kusząco? Możesz takie ciasto przygotować w zaledwie 40 minut. Bez mąki, cukru i niezdrowych składników. Polecam, ale uważaj! To brownie uzależnia.
Składniki:
- 2 banany
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 1/2 szklanki kakao (bez cukru)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Przygotowanie:
Zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Na gazie postaw garnek z wodą. Na garnek połóż metalową, suchą miskę (o średnicy większej od garnka, tak żeby nie wpadła do środka, a trzymała się na brzegach garnka). Do miski włóż czekoladę połamaną na kawałki i olej kokosowy. Para która wytworzy się w garnku roztopi czekoladę. Mieszaj, a gdy czekolada będzie płynna zdejmij z ognia i wystudź.
W
drugiej misce zblenduj banany z jajkiem i miodem (możesz też ugnieść
banany widelcem, ale nie będą takie gładkie). Do masy dodaj roztopioną
czekoladę, wymieszaj. Na koniec wsypuj partiami kakao wymieszane z sodą i
solą. Mieszaj delikatnie, bo kakao lubi brudzić wszystko dookoła.
Gotowe
ciasto przełóż do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
(u mnie wymiary 20 cm×27 cm) i rozsmaruj równomiernie. Wstaw do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół) na
25-30 min. Obserwuj ciasto, gdy zacznie intensywnie pachnieć, a brzegi
będą odchodzić od formy, wyłącz piekarnik i zostaw do wystudzenia.
Moja córka wczoraj robiła, ale normalne.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
brownie jest pyszne :)
Usuńależ rozkosznie czekoladowe!
OdpowiedzUsuńPolecam, rozpływa się w ustach :)
UsuńSuper :) takie ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńI nie trzeba się martwić, że zjadło się za dużo kawałków :)
Usuń